دامنه io چیست؟ مزیت‌ها و قوانین ثبت آن

دامنه io چیست؟ مزیت‌ها و قوانین ثبت آن

انتخاب نام دامنه یکی از نکات مهمی است که کمک می‌کند تا بهتر در خاطر افراد بمانید. یکی از محبوب‌ترین دامنه‌ها برای کسب وکارها و استارتاپ‌های فناوری، دامنه io است که کسب وکار شما را به عنوان یک حوزه تکنولوژی معرفی می‌کند.

0 3 تیر 1403

اگر شما هم به انتخاب این دامنه علاقمند شده‌اید در این مقاله با ما همراه باشید تا مزایا، کاربردها و نحوه ثبت و انتقال دامنه .io را بررسی کنیم؛ به این ترتیب می‌توانید در انتخاب دامنه بهتر تصمیم بگیرید.

دامنه io. چیست؟

برای درک بهتر دامنه .io، ابتدا باید با مفهوم پسوند دامنه آشنا شویم. پسوند دامنه بخشی از آدرس وب (URL) است که پس از آخرین نقطه قرار می‌گیرد، مثلا آدرس www.domain.com را در نظر بگیرید؛ بخش آخر دامنه یا پسوند همان .com است.
دامنه .io یکی از انواع پسوندهای دامنه است که مانند اغلب پسوندهای دو حرفی، در اصل به یک موقعیت جغرافیایی خاص اشاره می‌کند؛ از این موارد می‌توان به دامنه .ir که برای ایران و .us که برای ایالات متحده آمریکا است اشاره کرد. دامنه .io مخفف Indian Ocean Territory و یک دامنه ملی است و به طور مشخص به قلمرو اقیانوس هند بریتانیا (BIOT) اختصاص دارد، که یک منطقه مستعمره‌ای از انگلستان در حوالی اقیانوس هند است.
با این حال، برخلاف بسیاری از دامنه‌های جغرافیایی دیگر، به دلیل علاقه خاص فعالان حوزه آی تی به عبارت IO (که به معنای Input/Output یا ورودی/خروجی در علوم کامپیوتر است)، این دامنه کاربردی متفاوت و فراتر از مکان جغرافیایی خود پیدا کرده است. استفاده از این دامنه  این اصطلاح نشان‌دهنده مفهومی مهم در دنیای فناوری و کامپیوتر است و به همین دلیل دامنه .io در بین استارتاپ‌ها و شرکت‌های فناوری بسیار محبوب شده است.

دامنه .io چیست؟

نکته: دامنه .io یک دامنه سطح بالای کد کشور (ccTLD) است که نشان دهنده قلمرو بریتانیایی اقیانوس هند است. با این حال، گوگل آن را یک دامنه سطح بالای عمومی (gTLD) شبیه به .com، .net و .org می‌داند،

دامنه .io به درد چه کسانی می‌خورد؟

این دامنه که در مقایسه با سایر دامنه‌های سطح بالا (TLD) کمتر استفاده می‌شود، به طور خاص در بین سایت‌های پرترافیک حوزه تکنولوژی، محبوب است. سایت‌هایی مثل Opensea.io، Etherscan.io، و Greenhouse.io از این دامنه استفاده می‌کنند. این پسوند اغلب به عنوان یک دامنه عمومی و نه مختص به یک کشور در گوگل در نظر گرفته می‌شود. هرچند که بیشتر توسط کسب‌وکارهای فناوری، استارت‌آپ‌ها، سازمان‌های متن‌باز، شرکت‌های رمزارز و پروژه‌های مرتبط با Web 3.0 و گیمینگ استفاده می‌شود، اما هر سایتی با هر نوع فعالیتی می‌تواند از آن بهره ببرد.

انتخاب این دامنه علاوه بر نوآورانه بودن، به شرکت‌ها کمک می‌کند تا هویتی متمایز و مرتبط با فناوری داشته باشند؛ ضمن اینکه این دامنه می‌تواند گزینه‌ای عالی در صورت اشغال بودن دامنه‌های رایج‌تر مثل .com باشد.

نکته: دامنه .io توسط Identity Digital، یک شرکت رجیستری آمریکایی اداره شده که دامنه‌های .mobi و .info را مدیریت می‌کند.

در تصویر زیر که سایت GrowthBadger منتشر کرده میزان اعتبار این دامنه را نسبت به سایر دامنه‌های رده بالا (Top Level) که از 1 تا 5 مقایس بندی شده، می‌بینید.

رده بندی دامنه های سطح بالا از نظر اعتبار

مزایای دامنه io. چیست؟

حالا که با مفهوم دامنه io آشنا شدید و فهمیدید دامنه .io چیست، بیایید مزایا و معایب این دامنه را بررسی کنیم:

1. شناخته‌شده بین اهالی تکنولوژی

داشتن دامنه .io نشان‌دهنده آگاهی و ارتباط نزدیک شما با دنیای تکنولوژی است. این پسوند به‌سرعت مفهوم «تکنولوژی» را به ذهن مخاطب القا می‌کند.

2. قابل استفاده توسط همه افراد

امکان ثبت این دامنه برای همه افراد وجود دارد.

نکته: زمان ثبت دامنه 1 تا 10 سال است؛ شما باید نام دامنه را در تاریخ انقضای مربوطه تمدید کنید.

2. امکان ثبت دامنه منحصر به فرد

با اشباع شدن دامنه‌هایی مثل .com، پیدا کردن نام کوتاه و جذاب با این پسوند سخت شده است. اما در دنیای .io هنوز هم می‌توانید دامنه‌های تک‌کلمه‌ای و به‌یادماندنی پیدا کنید.

3. گزینه ای مناسب برای خلق دامنه‌های جالب

با استفاده از دامنه .io می‌توانید نامی جالب و خلاقانه برای دامنه خود ثبت کنید.

4. کوتاه و جذاب

به دلیل تایپ و به خاطر سپردن سریع، این دامنه‌ها بسیار کوتاه‌تر و ساده تر از دامنه‌های دیگری همچون .com یا .net هستند.

5. شناخته‌شده توسط گوگل

موتورهای جستجو دامنه‌هایی با پسوند .io را به رسمیت شناخته و از این رو مشکلی با سئوی سایت خود نخواهید داشت.

اگر قصد خرید دامنه را دارید، راست‌چین کلود انواع دامنه‌های ملی و بین المللی را با قیمت ارزان ارائه می‌دهد.

خرید دامنه com وانواع دامنه و ملی از راست چین کلود

معایب دامنه io. چیست؟

1. آشنا نبودن برای همه

درست است که .io روزبه‌روز محبوب‌تر و استفاده از آن گسترده‌تر می‌شود، اما هنوز هم ممکن است این پسوند برای برخی کاربران تازه و ناشناخته باشد، به‌خصوص افرادی که چندان با دنیای تکنولوژی آشنا نیستند.

2. کمی گران‌تر از برخی گزینه‌ها

قیمت دامنه‌های .io نسبت به برخی پسوندهای دیگر مثل .net، .org، .com تا حدی گران‌تر است. البته این گرانی در مقایسه با دامنه .com که بسیار محبوب و معروف است، خیلی زیاد نیست.

چه کسب و کارهایی می‌توانند از دامنه .io استفاده کنند؟

تعداد کاربران دامنه‌های .io بسیار بیشتر از ساکنان قلمرو اقیانوس هند بریتانیا است. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، ارتباط این دامنه با مفهوم ورودی/خروجی (Input/Output) در حوزه تکنولوژی باعث شده تا بسیاری از افراد این حوزه به آن علاقه نشان دهند. از جمله طرفداران پروپاقرص دامنه‌های .io می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ترندهای نوظهور اینترنتی

کسب‌وکارهایی که در زمینه ارز دیجیتال و فناوری‌های جدید فعالیت می‌کنند.

2. بازی‌های ویدیویی

شرکت‌هایی که بازی‌های ویدیویی را در بستر مرورگر یا کنسول ارائه می‌دهند.

3. استارتاپ‌های حوزه دیجیتال

استارت‌آپ‌هایی که محصولات و خدماتی برای صنعت فناوری ارائه می‌دهند.

به علاوه دامنه io برای پروژه‌های منبع باز، رابط‌های برنامه کاربردی (API) و سایر خدمات آنلاین استفاده می‌شود.

قوانین ثبت دامنه .io چیست؟

برخلاف بسیاری از دامنه‌های سطح‌بالای کد کشوری (ccTLD) که تنها برای ساکنان کشور مربوطه قابل ثبت هستند، دامنه .io برای همه در دسترس است. هر کسی از هر جای دنیا می‌تواند بدون نیاز به حضور فیزیکی در اقیانوس هند بریتانیا، یک دامنه .io را ثبت کند. شرایط ثبت و انتقال این دامنه به شکل زیر است:

  • طول دامنه: باید بین ۳ تا ۶۳ کاراکتر باشد.
  • کاراکترهای مجاز: فقط حروف، اعداد و خط تیره مجاز هستند. کاراکترهای خاص مانند & یا # قابل استفاده نیستند.
  • بازیابی دامنه: در صورت سپری شدن زمان تمدید دامنه، به منظور بازیابی دوباره باید هزینه ای را پرداخت کنید.
  • تمدید دامنه: تمدید این دامنه را می‌توانید هم به صورت دستی و هم خودکار انجام دهید.

با رعایت این شرایط، می‌توانید به‌راحتی یک دامنه .io برای وب‌سایت خود ثبت کنید و از مزایای آن بهره‌مند شوید.

نکته: در قوانین ثبت و خرید دامنه، می‌‌توانید شرایط ثبت را برای سایر دامنه‌های ملی و بین‌المللی ببینید.

قیمت دامنه .io چقدر است؟

قیمت دامنه .io در سایت‌های ایرانی متفاوت است و به طور مداوم به روز رسانی می‌شود. به طور معمول، هزینه ثبت و تمدید این دامنه تا تاریخ خرداد ماه 1403 بین 3 الی 4 میلیون تومان یا همان 60 دلار بوده است. این هزینه بسته به سایت ارائه‌دهنده خدمات و تخفیف‌های موجود ممکن است تغییر کند.

نحوه انتقال دامنه .io

برای انتقال دامنه .io به یک ثبت‌کننده جدید، ابتدا باید در پنل کاربری خود به بخش تنظیمات دامنه رفته و قفل دامنه را باز کنید. سپس کد مجوز انتقال (EPP Code) را از ثبت‌کننده فعلی دریافت کنید. با ورود به پنل کاربری ثبت‌کننده جدید، گزینه انتقال دامنه را انتخاب کرده، اطلاعات دامنه و کد مجوز را وارد کنید و تایید نهایی را از ثبت‌کننده فعلی دریافت کنید. پس از تایید، درخواست انتقال دامنه انجام خواهد شد.

در این مقاله گفتیم ادمنه io چیست و به بررسی کامل دامنه .io پرداختیم. همانطور که متوجه شدید این دامنه امروزه در موتورهای جستجویی مانند گوگل شناخته شده و بسیار کاربردی است. در بسیاری از موارد به دلیل اشغال بودن دامنه‌های معروف و محبوب، کاربران اقدام به ثبت این نوع دامنه‌ها می‌کنند. البته با وجود هزینه‌های نسبتا بالای این دامنه در مقایسه با سایر دامنه‌های محبوب، همچنان یکی از اولویت‌های افراد به شمار می‌رود.

  1. دامنه io برای چه استفاده می‌شود؟

دامنه io برای سایت‌هایی با خدمات مرتبط با فناوری مناسب است. دامنه های .io اغلب برای پروژه‌های منبع باز، رابط های برنامه نویسی کاربردی (API)، شرکت‌های راه اندازی، بازی‌های مرورگر و سایر خدمات آنلاین استفاده می‌شوند.

       2. آیا دامنه io امن است؟

افرادی که با این دامنه آشنا نیستند، ممکن است به آن اعتماد نکنند، اما اگر برای ثبت دامنه، یک ارائه دهنده معتبر معتبر ICANN را انتخاب کنید که گواهینامه های SSL را برای سایت شما ارائه می‌دهد، دامنه های io کاملا ایمن هستند.

نظر شما چیست؟
مهسا کاظمی پور
مهسا کاظمی پور

مهسا هستم و 4 ساله در حوزه وردپرس و دو سال در حوزه سئو فعالیت دارم. معتقدم که انسان در شرایط نامساعد نباید خودش رو ببازه و نا امید بشه چون فصل دوباره جوونه زدن هم خواهد رسید...

شبکه های اجتماعی
به جواب سوالت رسیدی؟

ثبت دیدگاه ها

100days
×