برای اینکه بدانید یک دامنه آزاد است یا نه و در صورتی که آزاد نیست چه کسی مالکیت آن را دارد، روشهای زیادی وجود دارد؛ اگر شما هم به دنبال یافتن مالک یک دامنه به هر دلیلی هستید، این مقاله را از دست ندهید.
ممکن است قصد خرید دامنه را داشته باشید، یا بخواهید با مالک یک وبسایت برای همکاری تماس بگیرید. یا حتی صاحب یک سایت تخلفی کرده باشد و شما بخواهید اطلاعات تماس آن را پیدا کنید. اما چطور میتوان مالک یک دامنه را پیدا کرد؟ در این مقاله، روشهای مختلف استعلام مالکیت دامنه را به شما آموزش میدهیم.
در دامنه چیست گفتیم که یک آدرس فیزیکی است که افراد توسط آن به شما دسترسی دارند و برای راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی، بعد از انتخاب نام برند باید به دنبال نام دامنه خود باشید. اگر یک دامنه مرتبط انتخاب کردید و میخواهید بدانید در مالکیت شخص دیگری قرار دارد یا خیر باید از آن استعلام دامنه بگیرید. همچنین ممکن است در اینده بخواهید ادان دامین یا دامنه جدید اضافه کنید. استعلام مالکیت دامنه فرآیندی است که به شما امکان میدهد اطلاعات مربوط به مالک یک دامنه خاص را پیدا کنید. این اطلاعات شامل نام صاحب دامنه، اطلاعات تماس، تاریخ ثبت دامنه و سایر جزئیات مرتبط میشود. در واقع در این فرایند شما به یک مرجع معتبر مراجعه کرده تا بدانید دامنهای که برای شما انتخاب مناسبی است در حال حاضر توسط فرد دیگری اجاره شده یا خیر.
در راهنمای خرید دامنه همه مراحلی که باید از انتخاب تا خرید دامنه طی کنید را آوردهایم. یکی از سرویسهایی که راست چین کلود ارائه داده است خرید دامنه است. با ثبت دامنه در راست چین کلود شما به انواع دامنههای ملی و بین المللی با قیمت ارزان دسترسی دارید.
پس از استعلام دامنه، برای پیدا کردن صاحب دامنه، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.
برای استعلام نام دامنه باید از ثبت کننده نام داخلی معتبر ایرانی مثل سامانه ایرنیک یا ریجسترهای خارجی استفاده کنید که در ادامه روشهای انجام این کار را آوردهایم.
سایت WHO.is و ICANN Lookup سایتهای مشابه اطلاعات مختلفی در مورد دامنهها ارائه میدهند. با وارد کردن نام دامنه در کادر جستجوی این سایتها، میتوانید اطلاعاتی مانند نام ثبت کننده، آدرس IP، شناسه، سرور ثبت کننده دامنه، URL و تاریخ ایجاد و احتمالاً اطلاعات تماس آنها را پیدا کنید. به عنوان مثال، میتوانید ببینید که shopify.com در 11 مارس 2003 ایجاد شده است و در حال حاضر در MarkMonitor ثبت شده است. از نتیجه جستجو، میتوانید «مشاهده اطلاعات بیشتر» را انتخاب کنید تا اطلاعات بیشتری در مورد نام دامنه مشاهده کنید.
نکته: بسیاری از دامنهها این اطلاعات را به صورت عمومی در پایگاه داده WHOIS قرار میدهند، اما برخی از دامنهها از سرویسهای مخفی سازی اطلاعات استفاده میکنند تا این اطلاعات از دید عموم پنهان بماند. این سایتها اغلب برای استعلام دامنه غیر ir و استعلام دامنه سایت خارجی به کار میروند و اطلاعات مالک این سایتها را میدهند.
در تصویر زیر اطلاعاتی که از مالکیت دامنه در سایت هویز به ما نمایش میدهد را آوردهایم.
به وبسایت مورد نظر مراجعه کنید و به دنبال صفحات «درباره ما» یا «تماس با ما» بگردید. گاهی اوقات، صاحبان وبسایت برای شفافیت بیشتر، اطلاعات تماس خود را در وبسایتشان نمایش میدهند.
روش دیگر برای پیدا کردن صاحب دامنه، جستجو در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، لینکدین و … است. نام شرکت یا برند مرتبط با دامنه را در این شبکهها جستجو کنید. اگر پروفایل شبکه اجتماعی مرتبط با برند را پیدا کردید، برای آنها پیام ارسال کنید. ممکن است نتوانید مستقیماً با صاحب دامنه ارتباط برقرار کنید اما در هر صورت اگر پیشنهاد شما جالب باشد، پیامتان به او منتقل شود.
اگر جستجوی WHOIS اطلاعات کافی را ارائه نداد یا اطلاعات مالک دامنه مخفی شده بود، مستقیماً با ثبت کننده دامنه تماس بگیرید. سایت ایرنیک لیست همه دامنههای داخلی ir را دارد و همه امور دامنههای داخلی در این سایت انجام میشود. برای استعلام مالکیت دامنه ir در سایت ایرنیک فقط کافی است وارد آدرس nic.ir شده و در کادر جستجوی ابتدای صفحه آدرس را بزنید تا وارد صفحه زیر شوید.
نکته: برای استعلام مالکیت دامنه ir شما میتوانید آدرس whois.nic.ir را بزنید تا به طور مستقیم وارد صفحه زیر شوید.
هدف شما از استعلام دامنه دسترسی به دامنه است و بعد از اینکه متوجه شدید دامنه در مالکیت شخص دیگری است میتوانید با او ارتباط گرفته، مذاکره کنید تا به دامنه موردنظرتان برسید.
پس از اینکه مالک دامنه را پیدا کردید، میتوانید از طریق اطلاعات موجود در WHOIS (که معمولاً شامل اطلاعات تماس آنها میشود) با آنها تماس بگیرید تا در مورد دامنه سوال کنید، برای خرید آن مذاکره کنید. همچنین میتوانید از طریق شبکههای اجتماعی با آنها تماس بگیرید (اگر پروفایل آنها عمومی باشد).
اگر قصد خرید دامنه را دارید، برای مذاکره با مالک آماده باشید. قیمت پیشنهادی خود را در نظر داشته باشید، اما انتظار داشته باشید که پیشنهاد متقابل دریافت کنید. هنگام تعیین قیمت، اعتبار دامنه (Domain Authority) و میزان ارزش سئو سایت موجود را در نظر بگیرید. اگر سایت قدیمی و رتبه خوبی در نتایج جستجو نداشته باشد، میتوانید قیمت پایینتری پیشنهاد دهید.
اگر مالکیت دامنه را به دست آوردید، باید سایت خود را به دامنه جدید منتقل کنید. این مرحله برای زمانی است که سایت خود را از قبل راهاندازی کردهاید و حالا باید دامنه آن را تغییر دهید. اما اگر در حال راه اندازی یک وبسایت جدید هستید، این مرحله را نادیده بگیرید و به سادگی شروع به ساخت وبسایت خود کنید.
اگر نتوانستید مالکیت دامنه مورد نظر را به دست آورید، وقت آن است که با ثبت کننده دامنه دیگری تماس بگیرید یا ایدههای جدیدی برای نام دامنه خود پیدا کنید. برای انتخاب نام دامنه جدید، نکات زیر را در نظر بگیرید:
سوالات متداول
WHOIS پروتکلی است که برای جستجوی اطلاعات در مورد نام دامنه استفاده میشود. میتوان از آن برای اطلاع و استعلام مالکیت دامنه، زمان ثبت دامنه و زمان انقضای آن و سایر اطلاعات تماس اداری استفاده کرد. همچنین برای فهمیدن اینکه دامنه با کدام ثبت کننده یا رجیسترر ثبت شده است استفاده کرد.
2. استعلام مالکیت دامنه ir چگونه است؟