اولین اقدام برای راهاندازی سایت، خرید هاست است و سی پنل یکی از محبوبترین انواع هاست میباشد. سی پنل یک سیستم عامل مبتنی بر لینوکس است که امکان مدیریت سایت را به شما میدهد و مخصوصا برای سایتهای وردپرسی انتخاب مناسبی است. در این مقاله نحوه کار با این کنترل پنل هاست را به صورت تصویری با هم میبینیم.
cPanel یک رابط گرافیکی آنلاین (GUI) مبتنی بر لینوکس کاربرپسند است که به عنوان یک کنترل پنل برای ساده کردن مدیریت سایت و سرور استفاده میشود. cPanel به شما امکان راهاندازی وب سایت، مدیریت دامنه و زیردامنه، سازماندهی فایلهای وب و ساخت حساب های ایمیل را میدهد. یک پلتفرم قابل تنظیم با مجموعهای از ویژگیهای غنی است که رابط کاربری ساده و امکانات متعدد آن باعث شده که سی پنل در حال حاضر یکی از محبوب ترین کنترل پنلها در ایران باشد. با توجه به محبوبیت پالای این کنترل پنل هاست در این مقاله نحوه کار با سی پنل و آموزش سی پنل از صفر تا صد را توضیح میدهیم.
سی پنل (cPanel) یکی از انواع کنترل پنل هاست است که به شما امکان میدهد تا هر نوع سیستم مدیریت محتوایی مثل وردپرس را روی آن نصب کنید. به این ترتیب، حسابهای ایمیل خود را راه اندازی کرده، انواع زیردامنه ایجاد و گواهی نامه SSL را فعال کنید. برای اینکه بهتر با سی پنل آشنا شوید، در ادامه به شما نشان می دهیم که با استفاده از این کنترل پنل چه کارهایی را میتوانید انجام دهید. با استفاده از سی پنل شما میتوانید:
در سی پنل چیست درباره کاربرد مزایای این پنل مدیریتی صحبت کردیم و گفتیم که سی پنل یک کنترل پنل مبتنی بر سیستم عامل لینوکس (Linux OS) است که برای مدیریت راحت وب سایت شما استفاده میشود. این سیستم مشابه یک برنامه دسکتاپ عمل کرده و به شما کمک میکند تا به جای اجرای دستورات پیچیده، مدیریت سایت را از یک داشبورد کاربر پسند انجام دهید. این کنترل پنل یک انتخاب عالی برای تمامی کاربران به خصوص مبتدیان است که به دنبال یک فضای ساده با رابط کاربری آسان هستند و میخواهند مدیریت کاملی روی تمامی بخشها داشته باشند. در ادامه راهنمای استفاده از سی پنل را به گونه ای در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید تقریباً با تمامی بخشهای آن آشنایی پیدا کنید.
هاست وردپرس یک سرویس میزبانی وب باکیفیت و اختصاصی است که برای سایتهایی با سیستم مدیریت محتوای وردپرس، بهینه شده و برای انواع سایتهای وبلاگی، فروشگاهی و… قابل استفاده است؛ هاست این سرویس سی پنل است و با خرید هاست از راست چین کلود میتوانید هر نوع سایت وردپرسی را طراحی کنید.
برای استفاده از این کنترل پنل شما باید در اولین قدم وارد حساب سی پنل خود شوید. حال ممکن است این سوال در ذهن شما باشد که چگونه وارد سی پنل شویم؟ برای وارد شدن به محیط سی پنل چندین راه مختلف وجود دارد. از آنجایی که بسیاری از کاربران در هنگام ورود به هاست خود با مشکل مواجه میشوند، بنابراین در این قسمت از آموزش cPanel تمامی روشهای ورود به این کنترل پنل را آوردهایم:
در صورتی که قصد دارید با استفاده از HTTPS به هاست خود وارد شوید، باید از طریق آدرسی که بعد از ثبت نام به ایمیل شما ارسال میشود وارد شوید. برای مثال بعضی از آدرسها شامل آدرس سایت و پورت 2082 یا 2083 هستند، برای مثال:
به عنوان مثال: https://yoursitename.com:2083 ( به جای yoursitename.com نام دامنه سایت خود را بنویسید)
میتوانید IP سایت خود را که در صفحه اول cPanel به شما نمایش داده میشود به همراه دو نقطه 2082 یا 2083 مرورگر وارد کنید فقط کافی است به جای yoursitename.com شماره IP خود را بگذارید.
اگر با استفاده از روشهای بالا نتوانستید به هاست خود وارد شوید، میتوانید دو آدرس اینترنتی زیر را هم آزمایش کنید:
https://yoursitename.com/cpanel
https://cpanel.yoursitename.com
بعد از آن با یک صفحه همانند تصویر زیر مواجه میشوید که باید نام کاربری و رمز عبور خود را وارد تا در نهایت بتوانید به محیط کنترل پنل دسترسی داشته باشید.
بعد از اینکه وارد حساب کاربری خود شدید، با تنظیمات زیر مواجه میشوید. به طور کلی میتوان داشبورد سی پنل را به سه قسمت مختلف که در تصویر مشخص است تقسیم کرد.1- بالاترین نوار که مربوط به اطلاعات حساب کاربری میباشد که شما میتوانید از منوی سرچ آن برای جستجوی گزینههای مختلف استفاده کنید، میتوانید تنظیمات مربوط به حساب کاربری از جمله: تغییر رمز، تغییر زبان صفحه، اطلاعات تماس، تنظیمات مربوط به ریست و … را نیز انجام دهید. همچنین میتوانید از حساب کاربری خود خارج شوید.
در سمت راست صفحه شما اطلاعات مربوط به هاست خود را به صورت کلی مشاهده میکنید. به عنوان مثال میتوانید دامنه اصلی که روی هاست شما ست شده را مشاهده کنید، آدرس IP، آخرین ورود به صفحه، اطلاعات سرور و… را نیز مشاهده نمائید.
در بخش میانی که مهم ترین بخش نیز محسوب میشود ابزارهای مدیریتی مانند: فایل منیجر، دیتابیس، دامنه و… را مشاهده میکنید که از طریق آنها میتوانید اقدامات مختلفی را انجام دهید که در ادامه مطلب شما را با تمامی گزینههای موجود در این بخش آشنا خواهیم کرد.
تا اینجای مطلب شما را با سی پنل و نحوه ورود به آن آشنا کردیم. در این بخش از آموزش تصویری کار با Cpanel قصد داریم تنظیمات بخشهای مختلف را شرح دهیم.
شاید بپرسید بخش Files در سی پنل چه امکاناتی دارد؟ اولین بخش در سی پنل بخش Files یا فایلها است که تمام ابزارهای موردنیاز برای مدیریت فایلهای داخل هاست را دارد. در واقع از این بخش میتوانید دسترسی کامل به فایلها داشته و آنها را آپلود، ویرایش و یا حذف کرده و عملیات پیچیدهتری مانند سطوح حریم خصوصی و غیره را انجام دهید.
یکی از مهم ترین گزینههای این قسمت که شاید بیشترین کار را با آن داشته باشید، گزینه «File Manager» میباشد که با کلیک روی آن وارد صفحه ای میشوید که میتوانید مدیریت کاملی روی تمامی فایلهای وب سایت خود داشته باشید. به عنوان مثال میتوانید وردپرس را نصب کنید، قالب به سایت خود اضافه کنید، افزونهها را مدیریت کنید و بسیاری از موارد دیگر.
زمانی که روی گزینه File Manager کلیک میکنید، با صفحه ای مانند تصویر زیر روبه رو میشوید که میتوانید تمامی فایلها و فولدرهایی که روی هاست شما قرار دارد را مشاهده کنید. در سمت چپ صفحه یک منوی ناوبری در دسترس شما قرار دارد که از طریق آن میتوانید بین پوشههای اصلی جابجا شوید. از میان پوشههای موجود، بی تردید پوشه public_html پرکاربردترین است که مهم ترین فایلها مانند: نسخه پشتیبان گیری شده، قالبها، افزونهها، ایمیلها و… در آن قرار دارند. شما میتوانید مهم ترین فایلها را در این قسمت پیدا کنید. سپس با کلیک روی هر فایل، گزینههای مختلفی در نوار بالایی صفحه برای شما فعال خواهد شد که شما میتوانید با استفاده از آنها یک فایل جدید ایجاد کنید، فایلها را جابه جا کنید، فایلی را کپی کنید، فایلی را حذف کنید و… .
به طور کلی در بخش سربرگ یکسری گزینه و آیکون وجود دارد که هر کدام از آنها یک اقدام خاص که میتوانید در بخش فایل منیجر هاست خود انجام دهید را ارائه میدهد که آنها عبارتند از:
ممکن است قصد داشته باشید دامنه سایتتان را تغییر دهید. یکی از امکاناتی که با دسترسی به روت سی پنل در اختیار شما قرار میگیرد، تغییر دامنه در سی پنل است که در چند گام ساده انجام میشود.
در این بخش از آموزش cPanel از بخش Backup، شما میتوانید یک نسخه پشتیبان کامل از وب سایت خود تهیه کنید تا در صورتی که با مشکلی مواجه شدید، بتوانید اطلاعات خود را حفظ نمائید. بک آپ گیری با استفاده از سی پنل بسیار ساده انجام میشود:
2. سپس بر روی Download a Full Website Backup کلیک کنید.
به صورت پیش فرض، یک نسخه پشتیبان کامل از سی پنل در فهرست اصلی حساب شما ذخیره میشود. حال در صورتی که قصد دارید از مکان هدف دیگری را برای پشتیبان گیری انتخاب کنید، مقصد پشتیبان گیری را تغییر دهید. برای ادامه روی Generate Backup کلیک نمائید.
بعد از اتمام، فایل نسخه پشتیبان گیری شده در اختیار شما قرار داده شده که میتوانید آن را دانلود کنید.
در بکاپ منظم از سایت، نحوه پشتیبان گیری خودکار را از طریق Cpanel یاد بگیرید؛ به این ترتیب درگیر فرایند بکاپ به صورت دوره ای نخواهید بود.
اگر وب سایت شما از یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میکند، به یک پایگاه داده یا همان دیتابیس برای ذخیره تمام دادهها و اطلاعات مهم مانند نام کاربری، رمز عبور و پستها نیاز دارید. در این بخش از نحوه کار با سی پنل شما میتوانید پایگاههای داده خود را مدیریت و به صورت نامحدود دیتابیس بسازید.
در ادامه به صورت خلاصه شما را با مهم ترین گزینههای موجود در بخش دیتابیس سی پنل آشنا میکنیم.
ساخت دیتابیس یا پایگاه داده یکی از اقدامات مهمی است که قبل از راه اندازی سایت باید انجام دهید. در این بخش از راهنمای استفاده از سی پنل برای ساخت پایگاه داده، بعد از اینکه وارد سی پنل شدید، باید از بخش Databases روی گزینه MySQL® Databases کلیک کنید. سپس وارد صفحه ای می شوید که باید در قسمت New Database نام کاربری پایگاه داده مورد نظر خود را وارد کرده و در نهایت روی Create Database کلیک نمائید.
بعد از آن با یک پیغام سبز رنگ موفقیت آمیز مواجه می شوید و یک پایگاه داده جدید به لیست پایگاههای داده فعلی شما اضافه می شود.
نحوه ساخت دیتابیس در سی پنل را میتوانید به طور کامل ببینید و با جزئیات ساخت آن آشنا شوید.
نکته: به این نکته توجه داشته باشید که سی پنل به صورت خودکار پیشوندی را قبل از نام دیتابیس درج می کند؛ این پیشوند نام کاربری سی پنل شماست.
در این قسمت از آموزش سی پنل هاست قصد داریم شما را با بخش ایمیل سی پنل آشنا کنیم. به طور کلی؛ تمامی برنامههای میزبانی وب از ایمیل برخوردار نیستند، اما با استفاده از سی پنل شما می توانید برای خود انواع ایمیلهای سازمانی ایجاد کنید. شما می توانید از ویژگی حساب ایمیل برای ایجاد، حذف و مدیریت حسابهای ایمیل از داشبورد سی پنل استفاده نمائید.
در ادامه به صورت خلاصه شما را با مهم ترین گزینههای موجود در بخش ایمیل سی پنل آشنا می کنیم:
برای ایجاد یک ایمیل جدید در سی پنل باید از بخش ایمیل روی گزینه Email Account کلیک کنید. سپس در این قسمت لیستی از تمامی ایمیلهایی که ایجاد کرده اید را مشاهده خواهید کرد. حال باید برای ساخت ایمیل روی دکمه Create کلیک نمائید. بعد از آن وارد صفحه ای مانند تصویر زیر می شوید که باید اطلاعات خواسته شده را وارد کنید.
در نهایت بعد از اینکه اطلاعات خواسته شده را پر کردید، روی دکمه Create کلیک تا ایمیل شما ایجاد شود. پس از اینکه ایمیل خود را ایجاد کردید، این امکان برای شما فراهم خواهد بود تا تنظیمات خاصی را روی ایمیل خود پیاده سازی کنید. از جمله:
در آموزش ورود به ایمیل info، نحوه ورود به وب میل را از طریق هاست سی پنل و سایر روشها به صورت تصویری توضیح دادیم.
بسیاری از مدیران سایت از یک حساب میزبانی برای چندین سایت استفاده می کنند. به همین منظور، شما می توانید از این قسمت برای مدیریت تمامی کارهایی که مربوط به دامنه می باشد از جمله: افزودن دامنه، ایجاد زیر دامنه، مدیریت دامنهها و… استفاده کنید.
در ادامه به صورت خلاصه شما را با مهم ترین گزینههای موجود در بخش دامین سی پنل آشنا می کنیم:
گزینههایی که در این قسمت از نحوه کار با سی پنل مشاهده می کنید به شما کمک میکنند تا مدیریت کاملی روی آمار وب سایت خود داشته باشید. از شمارش تعداد بازدید کنندگان گرفته تا نظارت بر استفاده از منابع و… با استفاده از آمارهای به دست آمده، می توانید ایدههایی برای بهبود وب سایت خود به دست آورید.
هر ابزار در این بخش گزارشات مختلفی از سایت را به شما ارائه می دهد. به عنوان مثال، گزینه Awstats آمار ترافیک سایت را به صورت ساعتی، روزانه یا ماهانه گزارش می کند.
علاوه بر این، این نرم افزار دادههای بازدیدکنندگان از جمله مرورگر و اطلاعات مکان آنها را نیز ثبت می کند. این به تجزیه و تحلیل رفتار کاربران و همچنین ایجاد تغییرات برای بهبود عملکرد سایت کمک می کند. در ادامه به صورت خلاصه شما را با مهم ترین گزینههای موجود در بخش دامین سی پنل آشنا می کنیم.
امنیت یکی از مهم ترین بخشهای هر وب سایتی می باشد که باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید، به خصوص اگر اطلاعات حساسی مانند جزئیات حسابهای بانکی و اطلاعات کاربران را ذخیره می کنید. این ماژول به شما کمک می کند تا مراقب تنظیمات امنیتی کلیدی در حساب میزبانی خود باشید.
چندین ویژگی مختلف برای بهینه سازی امنیت سایت شما وجود دارد. به عنوان مثال: از گزینه SSH Access می توانید برای اتصال به سرور از طریق SSH و SSL/TLS استفاده کنید. همچنین برای فعال کردن گواهینامه اس اس ال از این گزینه استفاده می شود.
یکی دیگر از گزینههای بسیار مهم در این قسمت، گزینه Hotlink Protection می باشد که به شما کمک می کند تا از سرقت منابع سایت خود توسط سایتهای دیگر جلوگیری نمائید.
برخی از اقدامات امنیتی که می توانید از این قسمت از سی پنل انجام دهید عبارتند از:
یکی از مهم ترین قسمتهای بخش Security که اگر سایت را اداره می کنید حتماً باید با آن آشنا شوید، بخش SSL/TLS می باشد. با کمک این گزینه شما می توانید گواهینامه اس اس ال را در سایت خود نصب و فعال کنید. این یکی از مهم ترین اقدامات امنیتی است که حتماً باید انجام دهید.
برای انجام اینکار، از بخش Security روی گزینه SSL/TLS کلیک کنید.
سپس با اجرای مراحل زیر به فعالسازی SSL در سی پنل اقدام کنید.
سپس یک پنجره پاپ آپ برای شما باز می شود که باید گواهی SSL را برای فعال کردن انتخاب کنید.
بخش Software یک بخش اختصاصی و پیشرفته در سی پنل شما محسوب می شود که به زبانهای برنامه نویسی مانند: PHP، Ruby و Perl اشاره دارد و شاید اصلاً نیازی نباشد که شما از آن استفاده کنید و این قسمت بیشتر مختص کاربران حرفه ای و برنامه نویسان است. به عنوان مثال اگر قصد دارید سایت خود را به Cloudflare متصل کنید، باید از این قسمت استفاده نمائید. در همین بخش میتوانید تغییر ورژن PHP را انجام دهید.
همانطور که از نام آن پیداست، این یک بخش پیشرفته سی پنل محسوب می شود که به کاربران حرفه ای این امکان را می دهد تا مدیریت کاملی روی سرور، ردیابی اطلاعات شبکه و پاکسازی کش سایت وردپرس خود با استفاده از ابزار لایت اسپید داشته باشند. یکی از ویژگیهای مفید در این بخش Cron Jobs است. این دستورات یا اسکریپتها را در سایت شما خودکار می کند. مانند تنظیم یک نسخه پشتیبان برنامه ریزی شده یا حذف پروندهها پس از یک دوره خاص.
در این بخش از آموزش کار با سی پنل برای ایجاد کرون جاب در سی پنل کافیست در ابتدا روی گزینه Cron Job کلیک و سپس یک ایمیل cron را در قسمت ارائه شده اضافه کنید تا هر زمان که یک کار خاص در حال اجرا باشد، یک اعلان برای شما ارسال گردد.
سپس قبل از اینکه وارد بخش بعدی شوید، روی دکمه به روز رسانی ایمیل کلیک کنید. بعد از آن باید تنظیم کنید که سیستم چه نوع کرونی را انجام دهد. شما باید دستوری را که قصد دارید خودکار کنید را در کادر Command وارد و در نهایت روی Add New Cron Job کلیک نمائید.
در قسمت Preferences شما می توانید تنظیمات مختلفی را همانند: تنظیمات مربوط به زبان، پسورد امنیتی، اطلاعات تماس و اطلاعات کاربر را پیکربندی کنید. این ماژول همچنین به شما این امکان را می دهد تا یک حساب سی پنل جدید اضافه نمائید.
می توان گفت که contact information یکی از مهم ترین گزینههای این بخش محسوب می شود که باید در آن اطلاعات تماس خود را وارد کنید. زمانی که روی گزینه contact information کلیک می کنید، در ابتدا شما باید یک ایمیل را در فیلد مشخص شده وارد کنید. بعد از آن سیستم به صورت خودکار شما را از هر گونه فعالیت در حساب کاربریتان مانند: انواع ایمیل، سهمیه پهنای باند و… مطلع می کند.
سپس صفحه را به سمت پایین اسکرول کرده و باکسها را بر اساس تنظیمات دلخواه خود علامت بزنید. به عنوان مثال، اگر می خواهید هنگام تغییر آدرس ایمیل به شما اطلاع رسانی شود، روی کادر مربوطه کلیک کنید. در نهایت و پس از اتمام کار حتماً روی ذخیره کلیک نمائید تا تغییرات شما اعمال گردد.
با استفاده از کنترل پنلهایی همچون سی پنل، ساخت و مدیریت هر وب سایتی برای تمامی کاربران بسیار ساده و لذت بخش خواهد بود. سی پنل یک رابط گرافیکی است که مدیریت خدمات خود را بدون مهارتهای فنی و تخصصی برای کاربران آسان تر میکند و شما میتوانید دسترسی کاملی روی بخشهایی همچون: فایلها، ایمیل، دامنه، دیتابیس و بسیاری از موارد دیگر داشته باشید. ما در این مطلب سعی کردیم شما را با نحوه کار با سی پنل و همچنین قسمتهای مختلف آن آشنا کنیم تا بتوانید به سادگی از آن برای بهبود کسب و کار خود استفاده کنید. امیدوارم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.