یکی از راههایی که میتوانید کسب و کار آنلاین خود را حرفهای نشان دهید استفاده از ایمیل اینفو برای ارتباطات است. اگر ایمیل سازمانی یا Info خود را ساختهاید و نحوه ورود به آن را نمیدانید با ما همراه باشید.
ایمیل info یا آدرس ایمیل «[email protected]» یک ایمیل عمومی است که به برندینگ کسبوکارها و سازمانها کمک میکند و آنها از آن برای پاسخ به سؤالات و ارتباطات عمومی استفاده میکنند. در این مقاله نحوه دسترسی به وب میل اینفو (Webmail) و مدیریت آن را در هاست سی پنل و دایرکت ادمین توضیح میدهیم.
در کل ایمیل اینفو به چه معناست؟ ایمیل سازمانی، ایمیل دامنه یا ایمیل info ایمیلی است که در پنل هاست ساخته میشود. البته به جز ایمیل اینفو، شما میتوانید هر اسم دیگری در هنگام ساخت برای ایمیل خود انتخاب کنید. مثلاً اگر بخواهید یک ایمیل برای بخش پشتیبانی بسازید، میتوانید نام [email protected] را انتخاب کنید. اگر کسبوکار اینترنتی یا سایتی داشته باشید، احتمالاً تا به حال یک ایمیل اینفو برای خودتان ساختهاید.
مثال کاربرد ایمیل اینفو: ایمیل اینفو اغلب نقطه تماس اصلی برای وب سایتهای هتل و گردشگری است.
ساخت ایمیل در هاست کار سختی نیست. کافی است وارد هاست شوید. سپس بخش Email Accounts را باز کنید و گزینه Create را بزنید. پس از وارد کردن اطلاعات، ایمیل سازمانی شما ساخته میشود. پس از ساخت ایمیل، مدیریت آن مهم است که از طریق هاست انجام میشود.
ایمیل info یکی از ایمیلهای سازمانی است که میتوانید در هاست خود ایجاد کنید. این ایمیل، مانند ایمیلهای گوگل، یاهو و هر سیستم ایمیل دیگر است و در اختیار مدیران کسبوکار قرار دارد. استفاده از این نوع ایمیل برای کسبوکارها اهمیت زیادی دارد و برای یک کسب و کار نسبت به ایمیلهای دیگر مانند Gmail اولویت دارد. اما چرا؟
این مساله برای برندینگ شما و جلب اعتماد کاربران بهتر است؛ در واقع هنگامی که کاربر ایمیل شما را ببیند، متوجه میشود این ایمیل از طرف یک شرکت معتبر است.
پس از ایجاد ایمیل سازمانی در هاست، زمان مدیریت آن میرسد. برای مدیریت ایمیل باید از ابزار وبمیل در هاست (webmail سی پنل) استفاده کنید. فرقی هم نمیکند که هاست شما سیپنل باشد یا دایرکت ادمین. تمام کنترلپنلهای هاست این قابلیت را دارند و به شما اجازه مدیریت ایمیل سازمانی را میدهند. پس از ساخت ایمیل، با 2 روش زیر میتوانید وارد ایمیل اینفو شوید.
اولین راه برای اتصال به ایمیل هاست سی پنل، استفاده از پورت وبمیل است. وبمیل در کنترلپنلهای مختلف یک پورت اختصاصی دارد که با وارد کردن آن جلوی دامنه، میتوانید وارد آن شوید. برای این کار، پورت 2096: را پس از آدرس دامنه وارد کرده تا صفحه زیر را به شما نشان میدهد.
سپس کافی است آدرس ایمیل و رمز عبور خود را وارد کنید تا بخش مدیریت ایمیل برای شما باز شود.
نکته: البته شما میتوانید از URL هم استفاده کنید تا به صورت خودکار وارد این آدرس شوید. برای این کار کافی است عبارت webmail را جلوی دامنه خود وارد کنید. برای مثال، اگر آدرس دامنه شما domain.com است، کافی است آدرس domain.com/webmail را باز کنید تا به پورت 2096 ریدایرکت شود.
دومین راه برای ورود به ایمیل info از طریق هاست است. برای ورود به سی پنل:
پس از ورود به هاست، از بخشی به نام Email Accounts در قسمت Email میتوانید اکانتهای ساخته شده را ببینید.
پس از باز کردن این قسمت، ایمیلهای ساخته شده نمایش داده میشوند. گزینهای به نام Check Email جلوی هر ایمیل وجود دارد، روی آن کلیک کنید تا وارد بخش مدیریت ایمیل موردنظر شما شود.
نکته: اگر میخواهید کار با بخشهای مختلف ایمیل را یاد بگیرید، آموزش کار با سی پنل را ببینید.
با گذشت چند ثانیه، صفحه مدیریت ایمیل برای شما باز میشود. بسیاری از هاستینگها از نرمافزار ایمیل Roundcube استفاده میکنند. البته گاهی اوقات سیستمهای ایمیل دیگری هم در اختیار شما قرار دارد که در این بخش میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. در این صفحه میتوانید ایمیلهای خود را چک کرده و ایمیل جدید ارسال کنید.
اگر هاست شما دایرکت ادمین است برای ورود به وبمیل باید ابتدا وارد دایرکت ادمین شوید. برای ورود به هاست دایرکت ادمین، پورت 2222 را جلوی دامنه خود وارد کنید.
پس از ورود به هاست، وارد بخش Email Management و Email Accounts شوید.
در این بخش، به همه ایمیلهایی که قبلا ساختهاید دسترسی دارید و میتوانید آنها را مدیریت کنید.
از همین بخش میتوانید وارد ایمیلتان شوید. صفحه زیر به شما نشان داده میشود با ورود به ایمیل خود، میتوانید ایمیل جدید ارسال کنید، ایمیلهای خود را بخوانید و آنها را مدیریت کنید.
برای طراحی سایت با وردپرس، انتخاب هاست وردپرس انتخاب مناسبی است زیرا به طور کامل با قالبها و افزونههای وردپرسی سازگار شده است.
یکی از مشکلاتی که Roundcube دارد، این است که به راحتی نمیتوانید در موبایل به آن دسترسی داشته باشید. دلیل آن هم نبود اپلیکیشن مناسب برای اتصال به ایمیل سازمانی است. بنابراین هر بار که بخواهید ایمیل اینفو خود را مدیریت کنید، باید از طریق مرورگر اقدام کنید. اگر این کار برایتان سخت و زمانبر است، پیشنهاد میکنیم ایمیل سازمانی خود را به جیمیل وصل کنید.
با توجه به این که جیمیل اپلیکیشن بسیار قدرتمند برای تمام سیستم عاملها دارد، استفاده از آن بسیار راحت است. گوگل به کاربران اجازه میدهد ایمیلهای غیر از گوگل را هم به حساب کاربری جیمیل خود اضافه کنند. این کار در 2 مرحله قابل انجام است.
در قدم اول باید ایمیل خود را باز کنید. سپس از طریق چرخ دنده بالا سمت راست، روی See all setting کلیک کنید:
از طریق بخش Acounts & Imports روی Add another email address کلیک کنید:
در مرحله بعد، باید از طریق بخش Check mail from other accounts روی Add mail account کلیک کنید.
اکنون زمان وارد کردن اطلاعات ایمیل سازمانی رسیده است که شامل اطلاعات زیر است:
پس از وارد کردن اطلاعات، گوگل یک ایمیل به ایمیل اینفو شما ارسال میکند. کافی است وارد وبمیل شده و کد ارسال شده را در اینجا کپی کنید. پس از تایید، ایمیل سازمانی شما از طریق اپلیکیشن جیمیل در دسترس است. نه تنها میتوانید ایمیلهای دریافتی را بخوانید، بلکه میتوانید ایمیل هم ارسال کنید.
در نهایت، مشاهده کردید که ایجاد و مدیریت ایمیل سازمانی چقدر میتواند کار سادهای باشد! همین مسئله ساده، اعتبار شما را در نزد کاربران چند برابر میکند. پس اگر کسبوکاری دارید که هنوز از ایمیلهایی نظیر گوگل و یاهو استفاده میکنید، همین الان یک ایمیل info برای خودتان ایجاد کنید. در ایجاد ایمیل سازمانی محدودیتی وجود ندارد و شما میتوانید هر تعداد که نیاز دارید، برای دپارتمانهای مختلف کسبوکارتان ایجاد کنید.
در این مقاله نحوه دسترسی به ایمیل سازمانی را بررسی کردیم. اگر سوال یا مشکلی در این زمینه دارید، از طریق بخش نظرات مطرح کنید تا شما را راهنمایی کنیم.
شما با استفاده از آدرس وب میل (افزودن پورت 2096 به انتهای آدرس سایت) یا از طریق هاست میتوانید به ایمیل Info خود دسترسی داشته باشید.
2. چطور از طریق هاست وارد ایمیل اینفو شویم؟
ابتدا وارد هاست سی پنل یا دایرکت ادمین شده و از بخش Email یا Email Management میتوانید لیست ایمیلهای خود را مشاهده کرده و به هر کدام که بخواهید دسترسی داشته باشید.