اگر به صورت مکرر از اینترنت استفاده میکنید کیفیت و پایداری سرعت اینترنت اهمیت زیادی دارد. اگر با تاخیر در سرعت اینترنت مواجه هستید احتمالا درباره اصطلاح پینگ شنیدهاید. برای اینکه بدانید پینگ چیست و چطور آن را اندازهگیری کنید این مقاله را از دست ندهید.
همه ما دوست داریم موقع وبگردی، تماشای ویدئو یا سرگرمشدن با بازیهای آنلاین، اینترنتمان مثل جت، سریع باشد؛ اما چه اتفاقی میافتد که بعضیوقتها این سرعت، ناگهان کُند میشود و همهچیز بههم میریزد؟ ممکن است این مشکل از جایی آب بخورد که کمتر کسی به آن توجه میکند: پینگ! پینگ همان عاملی است که میتواند تجربه آنلاین شما را به فرایندی سریع و هیجانانگیز یا پروسهای لاکپشتی و کلافهکننده تبدیل کند! در این مقاله بهزبان ساده برایتان توضیح میدهیم که پینگ چیست؟ و چه تأثیری بر سرعت اینترنت شما دارد و چطور میتوانید سرعت پینگ را بهبود بدهید تا همیشه بدون دغدغه، آنلاین باشید!
پینگ (Ping) مخفف عبارت Packet Internet Groper، یک دستور یا پیام ساده و سریع است که از دستگاه شما به یک سرور در آنسوی اینترنت ارسال میشود تا مشخص شود آن سرور چقدر سریع میتواند به درخواستتان پاسخ بدهد. در واقع مقداری است که برای سنجش فاصله زمانی دو دستگاه در شبکه استفاده میشود و در تمام سیستمهای عامل قابل استفاده است. اگر بخواهیم سفری در زمان داشته باشیم و به تاریخچه پینگ نگاه کنیم باید گفت: پینگ یک نرمافزار بود که در سال ۱۸۹۳ با هدف بررسی اتصال یا عدم اتصال بین دو دستگاه طراحی شد؛ اما امروز پینگ معنای گستردهتری به خود گرفته است؛
پینگ سایت چیست؟ پینگ سروری است که سایت روی آن میزبانی میشود.
مثل اینکه پیام مهمی برای دوستتان میفرستید و منتظر میمانید تا در کمترین زمان به شما جواب بدهد. اگر دوستتان سریع جواب پیامتان را داد، یعنی ارتباط شما با بسیار خوب و سریع است و اگر دیر جواب داد یا حتی پاسخی نداد، معنایش این است که مشکلی در این ارتباط وجود دارد یا چندان نمیشود رویش حساب کرد.
همین وضعیت را وارد جهان اینترنت کنید؛ وقتی درحال تماشای یک ویدئو یا سرگرم یک بازی نفسگیر آنلاین هستید، هر بار که دکمهای را فشار میدهید یا صفحهای را باز میکنید، کامپیوتر یا گوشی شما یک پیام «پینگ» به سرور ارسال میکند. اگر پاسخ این پیام بهسرعت برگردد (یعنی عدد پینگ پایین باشد) همهچیز روان و بدونتأخیر اجرا میشود؛ اما اگر پاسخ درست و کاملی از سرور نگیرید (عدد پینگ بالا باشد)، ممکن است با تأخیرهای روبهرو شوید که حسوحالتان را خراب میکند و تجربهای منفی از اینترنتگردی برایتان به وجود میآورد؛ درست مثل اینکه همان دوستتان بهحدی دیر جواب پیام مهمتان را بدهد که ناامید شوید!
وقتی درباره پینگ اینترنت صحبت میکنیم بهطورکلی منظورمان آن مدتزمانی است که طول میکشد تا یک بسته اطلاعاتی (Data Packet) از کامپیوتر یا موبایل شما به یک سرور در اینترنت برسد و جواب آن برگردد. واحد پینگ چیست؟ این زمان با واحد میلیثانیه (ms) اندازهگیری میشود. هرچه عدد پینگ کمتر باشد، یعنی ارتباط شما با سرور سریعتر و بهتر است و هرچه بیشتر باشد، یعنی وضعیت آنقدرها چنگی به دل نمیزند و ارتباط دستگاه شما با سرور، مشکلاتی دارد. مثلاً اگر در حال بازی آنلاین باشید و پینگ شما بهاندازه 20ms پایین باشد، حرکات شما در بازی تقریباً بدون تأخیر انجام میشود؛ ولی اگر پینگ مثلاً 300ms باشد، قرار است حسابی از کوره دربروید. چون این عدد بزرگ بهمعنای کُندبودن بازی و باخت شما در برابر رقبایتان است!
حالا که متوجه شدید پینگ چیست باید بگوییم که با پینگ بالای 100 سرعت بسیار کندی را تجربه میکنید.
یکی از عواملی که در سرعت لود شدن سایتها تاثیر دارد استفاده از یک هاست متناسب با سایتتان است. اگر سایت وردپرسی دارید انتخاب هاست وردپرس، سرعت بالاتر برای سایتهای وردپرس فراهم میکنند.
اگر با کندی سرعت در باز کردن یک سایت مواجه شدید، یکی از اقدامات موثر پاک کردن کش DNS است.
پینگ سرور در واقع زمانی است که طول میکشد تا سرور بعد از دریافت درخواست شما، آن را پردازش کند و پاسخ را به شما برگرداند؛ بهزبان ساده، Ping همان سرعت واکنش سرور به درخواست شماست. در این نوع هم سرعت پینگ هرچه بیشتر باشد، عدد آن پایینتر است؛ یعنی میتواند سریعتر به درخواستها پاسخ بدهد و تجربه کاربری بهتر و سریعتری برای شما در فعالیتهای آنلاینتان رقم بزند. حالا بسته به اینکه از سرور برای چه کاری استفاده میکنید، پینگ سرور میتواند اثرات زیر را به جای بگذارد:
چه مدتزمانی طول میکشد که یک پیام از دستگاه شما به یک سرور پروکسی (که واسطه بین شما و اینترنت است) برسد، از آنجا به مقصد نهایی ارسال شود و بعد پاسخ نهایی دوباره از طریق همان پروکسی به دستگاهتان برگردد؟ این زمان، همان پینگ پروکسی است. در واقع پینگ پروکسی ابزاری است که کمک میکند تا از طریق یک روتر به دستگاه دیگر پینگ ارسال کنید. پروکسیها بهدلایل مختلفی مثل افزایش امنیت، دورزدن محدودیتهای جغرافیایی یا بهبود عملکرد یک اپ یا پلتفرم، به کار میآیند و سرعتشان اهمیت بسیار زیادی برای کاربران دارد.
مثلاً شما در ایران هستید و میخواهید به یک سایت خبری آمریکایی دسترسی پیدا کنید. بهدلیل مسافت زیاد و برخی محدودیتهای ممکن تصمیم میگیرید از یک سرور پروکسی در اروپا استفاده کنید. وقتی درخواست شما اول از همه به پروکسی اروپا میرود، پروکسی این درخواست را به سرور اصلی در آمریکا ارسال میکند و سپس جواب را دوباره به شما برمیگرداند.
خب! اگر عدد پینگ پروکسی پایین باشد، این فرایند سریع انجام میشود و تقریباً بلافاصله و بدون اینکه متوجه شوید، فوراً به سایت خبری دسترسی پیدا میکنید؛ اما در صورت پینگ بالا، صفحات بهآرامی بارگذاری شده و ترجیح میدهید از خیر اخبار آن سایت بگذرید.
بعد از اینکه دانستید پینگ چیست و چه انواعی دارد، چطور است بهسراغ آموزش اندازهگیری پینگ برویم؟ برای اینکه بتوانید Ping را اندازه بگیرید، میتوانید از یک دستور ساده در کامپیوتر یا ابزارهای آنلاین، استفاده کنید. از ۲ راه پینگ بگیرید:
در ویندوز دو کلید ترکیبی Windows+R را بزنید و در کادر Run عبارت CMD را تایپ کنی یا اینکه در نوار سرچ ویندوز، کلمه CMD را سرچ کنید تا محیط Command Prompt باز شود. سپس کلمه Ping را بنویسید و اسپیس را بزنید. سپس آدرس IP یا آدرس URL سرور را وارد کرده و اینتر را بزنید تا در این حالت CMD عدد پینگ را به شما نشان دهد. مثلاً تایپ کنید ping google.com. این دستور باعث میشود که یک پیام به سرور گوگل ارسال شود و زمانی که طول میکشد تا جواب آن برگردد، اندازهگیری شود و بتواند به شما نشان دهد که پینگ این سایت چقدر است. بههمینسادگی!
علاوهبر CMD برای اندازهگیری سرعت پینگ، یک روش ساده و کاربرپسند دیگر هم وجود دارد: استفاده از سایتهای آنلاین که مخصوص اندازهگیری پینگ و سرعت اینترنت طراحی شدهاند. این سایتها به شما اجازه میدهند تا پینگ خود را بهسرعت و بدون نیاز به دستورات پیچیده، بررسی کنید:
دستورات Ping چیست و چه معنایی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: پینگ یک ابزار خط فرمان ساده و کاربردی است که به شما کمک میکند تا وضعیت اتصال به یک سرور یا دستگاه دیگر را بررسی کنید. برای استفاده از دستور پینگ، کافی است نام میزبان یا آدرس IP مقصد را وارد کنید تا پینگ بهطور اتومات شروع به ارسال درخواستها و دریافت پاسخها کند. این ابزار میتواند برای عیبیابی شبکه بسیار مفید باشد و به شما نشان دهد که آیا دستگاه شما بهدرستی به شبکه متصل است یا نه! فرمت کلی دستور پینگ به این شکل است:
[آدرس IP یا نام میزبان] ping (Space)
مثلاً برای تست اتصال به گوگل میتوانید از دستور زیر استفاده کنید:
ping google.com
یا اگر میخواهید اتصال دستگاه مثلا اینترنت گوشی خودتان را بررسی کنید از آدرس لوپبک (Loopback) استفاده کنید.
ping 127.0.0.1
این دستور در ابتدا برای سیستمعامل یونیکس طراحی شد؛ اما حالا تقریباً همه سیستمعاملها از پینگ پشتییانی میکنند. در ویندوز، لینوکس و مک، پینگ به شما امکان میدهد که اطلاعاتی مانند مدتزمان رفت و برگشت Data Packetها را ببینید و مطمئن شوید که شبکه بهدرستی کار میکند. البته اگر میخواهید تعداد بستههای اطلاعاتی را در دستور پینگ تعیین کنید، باید چنین فرایندی طی کنید:
اگر میخواهید تعداد مشخصی از درخواستهای پینگ را ارسال کنید، میتوانید از پارامترهای خاصی استفاده کنید:
ping -n 5 google.com
ping -c 4 google.com
اگر میخواهید پینگ را پایین بیاورید و تجربه بهتری از اینترنت داشته باشید، چند راهکار ساده وجود دارد:
نکته: این راهکارها به خصوص برای کاهش پینگ در بازیها کاربردی هستند.
داشتن اینترنتی سریع و پایدار، آرزوی هر کسی است که با این شبکه جهانی ارتباط دارد؛ اما گاهی اوقات، یک عنصر کوچک مثل پینگ میتواند تجربه آنلاین شما را به یک فاجعه تبدیل کند. حالا که متوجه شدید پینگ چیست، نحوه اندازهگیری آن چطور است و چه راهکارهایی برای کاهش عدد آن وجود دارد، میتوانید بهعنوان یک کاربر آگاه، بیشترین استفاده را از سرعت تندوتیز اینترنت خود ببرید!
سوالات متداول
پینگ سرور به شما کمک میکند تا زمان پاسخگویی سرور به درخواستهایتان را اندازهگیری کنید و مطمئن شوید که ارتباط شما با سرور، سریع و پایدار است.
پینگ بالا معمولاً نشاندهنده تأخیر در ارتباط است؛ اما همیشه بهمعنی بدبودن اینترنت نیست. زیرا ممکن است مشکل از سرور مقصد یا مسافت جغرافیایی باشد.
پینگ صفر بهمعنی عدم وجود تأخیر در ارسال و دریافت packetهای اطلاعاتی است؛ اما در واقعیت، پینگ صفر عملاً غیرممکن است؛ چراکه همیشه مقداری تأخیر وجود دارد، حتی اگر آنقدر ناچیز باشد که اصلاً احساس نشود.